Dieta na wiosnę
Dieta na wiosnę
Początki wiosny to trudny czas dla naszego organizmu. Jest on osłabiony po mniej urozmaiconej diecie, a na dodatek podczas zimy rzadziej przebywaliśmy na świeżym powietrzu, co ma również wpływ na obniżenie odporności. Ze względu na to, że mniej się ruszaliśmy i spożywaliśmy więcej tłustych pokarmów niektórym przybyły dodatkowe „oponki”, których chcieliby się pozbyć wraz z nadchodzącymi coraz cieplejszymi dniami. Rodzi się pytanie, jak to zrobić, żeby organizm się wzmocnił, a jednocześnie nasza sylwetka wróciła do zgrabnego wyglądu? Do nabrania nowych sił witalnych na wiosnę potrzebne jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Warto skorzystać z intensywniejszego ruchu na świeżym powietrzu, któremu sprzyja coraz bardziej słoneczna aura, a także wprowadzić chociaż kilka zmian w codziennej diecie. Poniżej podaję kilka pomysłów na wiosenne urozmaicenie diety, które dostarczy bogactwa witamin i minerałów, a tym samym pomoże odzyskać witalność i energię.
- Włączmy do diety warzywa z własnej uprawy. Wystarczy posadzić w doniczce na parapecie: szczypiorek, natkę, rzeżuchę i dodawać świeże liście do przygotowywanych potraw.
- Korzystajmy z samodzielnie wyhodowanych kiełków. Są jak zastrzyk energii, enzymów i witamin którego nasz organizm bardzo potrzebuje po zimie. Posiadają ogromne ilości witaminy C, magnezu, potasu, kwasów nukleinowych, chlorofilu, flawonoidów i wielu antyoksydantów. Możemy założyć hodowlę w słoikach lub w kiełkownicy. Kiełkować można różne nasiona n.p. rzodkiewki, brokułu, lucerny, fasolki mung… Dodajemy je do sałatek, kanapek, past, koktajli.
- Jeśli mamy możliwość uzyskania świeżego soku z brzozy, to marzec jest najlepszym miesiącem żeby korzystać z jego dobrodziejstwa. Szklanka soku pomoże zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na: Potas, Magnez, Fosfor, Wapń, Żelazo, Miedź, Aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C. Ułatwi też odtruwanie organizmu i wzmocni odporność.
- Warto włączyć do diety także wiosenną pokrzywę. Jest ona skarbnicą witamin i minerałów takich jak: kwas foliowy, żelazo, witaminy A, B, C, wapń, krzem, chlorofil, magnez, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo. Pokrzywa wspomoże nas w wiosennym oczyszczaniu, a przy okazji wzmocni nerki i wątrobę. Możemy ją dodawać do sałatek, koktajli, zup, czy omletów.
- Nie zapominajmy o dostępnych nadal kiszonkach (n.p. kapusta, ogórki, buraki), dzięki którym prawidłowa flora bakteryjna w naszym przewodzie pokarmowym wzmocni się, a tym samym poprawi się nasza odporność.
Alicja Szafirska