Błędy popełniane przy odchudzaniu – jak im zapobiec?

Błędy popełniane przy odchudzaniu – jak im zapobiec?

Wiosna jest bardzo dobrym momentem na rozpoczęcie procesu odchudzania. Możemy go połączyć z niezwykle korzystnym dla naszego organizmu wiosennym oczyszczaniem. Weźmy jednak pod uwagę kilka istotnych wskazówek kluczowych w tym procesie, jeśli ma on być efektywny. Do najczęściej popełnianych błędów przy odchudzaniu należą:

  1. Stawianie sobie nierealnych celów. Chcemy schudnąć bardzo szybko, n.p. tuż przed wyjazdem wakacyjnym, ważnym wydarzeniem. Nawet jeśli się to uda za pomocą drastycznej głodówki, to efekt będzie tylko tymczasowy, a efekt „jo-jo” gwarantowany. Tylko przeprowadzana stopniowo i konsekwentnie zmiana nawyków żywieniowych zapewni trwały efekt spadku wagi ciała.
  2. Nie branie pod uwagę kondycji organizmu (stan naszych narządów, gruczołów). Wyjściowy stan naszego zdrowia ma ścisły związek z metabolizmem, który determinuje tempo w jakim będziemy chudnąć. W niektórych przypadkach może nawet wystąpić efekt zatrzymania wagi na stałym, trudnym do obniżenia poziomie. Niezbędne jest więc sprawdzenie stanu naszych układów i narządów przed przystąpieniem do odchudzania. Jeśli zaistnieje taka konieczność, to należy organizm odpowiednio przygotować poprzez oczyszczenie i wyregulowanie istniejących zaburzeń.
  3. Brak sprawdzenia niedoborów witaminowo-mineralnych. Witaminy i minerały są składnikami wielu enzymów, które są odpowiedzialne za procesy prawidłowego trawienia lub za przemiany metaboliczne w naszym ciele. N.p. witamina C stymuluje produkcję L-karnityny, znanej ze swoich właściwości odchudzających. W ten sposób zapobiega magazynowaniu się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej,  witaminy B1 i B2 są niezbędne w procesie spalania węglowodanów, witamina B7 wspomaga przetwarzanie kwasów tłuszczowych. Kontrola niedoborów witamin i minerałów jest bardzo ważna przed rozpoczęciem odchudzania, gdyż pozwoli to na prawidłowe dobranie składników żywieniowych w diecie.
  4. Nie uwzględnianie potencjalnych nietolerancji pokarmowych, które wpływają między innymi na pracę naszych jelit, nasilając ich przepuszczalność. Nieszczelne jelita mogą się przyczynić do nieprawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmów. Nieprawidłowo dożywiony organizm będzie zwalniał przemianę materii, co przyczyni się do przyhamowania spadku wagi ciała. Konieczne jest wykrycie istniejących nietolerancji pokarmowych i odczulenie się na te pokarmy.
  5. Nieregularne posiłki i zjadanie zbyt obfitych kolacji, często o późnej porze. Kluczowe jest regularne zjadanie 4-5 posiłków dziennie, różnorodnie skomponowanych i w mniejszych porcjach. Nie dochodzi wtedy do dużych wahnięć poziomu glukozy we krwi i powstania uczucia „wilczego” głodu. Dodatkowo, wieczorem i w nocy nasze narządy mają zarezerwowany czas na regenerację i bardzo niekorzystne jest wymuszanie ich intensywnej pracy obfitym późnym posiłkiem.
  6. Zapominanie o uwzględnieniu regularnej aktywności fizycznej. Aby sięgnąć do pokładów tłuszczu nie wystarczy krótki spacer, czy 15-minutowe ćwiczenia. W czasie 15 minut spalamy cukier (glikogen) z wątroby i mięśni, a nie tłuszcz. Tłuszcz zaczynamy spalać przy ćwiczeniach minimum 30 minutowych. Bardzo dobry jest dla nas ruch na świeżym powietrzu, n.p. 30-45-minutowy marsz szybkim krokiem. Zastępujmy jak najczęściej krótki przejazd samochodem na pokonanie tego dystansu szybkim krokiem.
Edukacja Instytut Sztuki Zdrowia